+31639056218 coaching@levgc.nl

In een religieuze omgeving kan het soms best lastig zijn om over je geaardheid te praten. Het is voor veel gelovigen een lastig onderwerp, waar sterke religieuze overtuigingen aan verbonden zijn. Veel religieuze mensen hebben van jongs af aan gehoord dat homoseksualiteit niet goed is. Dus als twee mensen van hetzelfde geslacht een relatie hebben dat dat zondig is. Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook religieuze mensen die genuanceerder naar dit onderwerp kunnen kijken. Ook zijn er religieuze mensen die er helemaal geen moeite mee hebben. Maar er zijn er ook nog heel veel die er wel moeite mee hebben. Hoe ga je met deze mensen het gesprek aan over jouw geaardheid?

Duidelijkheid en begrip

Als eerst is het goed jezelf af te vragen waarom je in gesprek wilt met je religieuze omgeving over je geaardheid. Het kan zijn dat je uit de kast gekomen bent, maar dat er daarna nooit meer echt over gesproken is. Je weet dat niet goed hoe je ouders of andere mensen uit je omgeving er echt in staan en hoe ze zich naar jou willen en kunnen verhouden. Dan is het goed om hierover open en eerlijk met elkaar te kunnen praten.

Het kan ook zijn dat je wel merkt dat je omgeving er moeite mee heeft, maar het wordt niet benoemd. Ook dan is het goed om hier met elkaar over te praten. Het is niet prettig om te leven in een omgeving waar je constant op je tenen moet lopen, omdat je voelt dat je veroordeeld wordt door anderen. Door in gesprek te gaan is het misschien mogelijk om elkaar beter te begrijpen. Er kan gekeken worden naar hoe je wel op een fijne manier met elkaar om kan gaan. Zonder dat de ander perse van mening hoeft te veranderen.

Misschien leef je wel in een religieuze omgeving die moeite heeft met je geaardheid en dit ook niet onder stoelen of banken steekt. Er worden kwetsende dingen gezegd of je moet keer op keer aanhoren hoe zondig het is wat je doet. Dit kan ontzettend pijnlijk en moeilijk zijn. Ook in dit geval is het misschien goed om te praten met je omgeving. Je kan aangeven wat deze woorden met je doen. Ook je nog eens uitleggen hoe je er zelf in staat, waardoor hopelijk wat meer begrip en respect ontstaat.

Ga jezelf niet verdedigen

Voordat je het gesprek aangaat is het goed om in je achterhoofd te houden dat je het gesprek niet ingaat om jezelf te verdedigen. Je hoeft jezelf namelijk helemaal niet te verdedigen. Je bent wie je bent en je maakt keuzes die goed zijn voor jou. Daar heeft verder niemand wat over te zeggen. Als mensen vragen gaan stellen waardoor je het gevoel hebt dat jij jezelf moet gaan verdedigen, kan je ook een vraag terug stellen. Bijvoorbeeld, waarom denk je dat? Of je geeft kort een antwoord op de vraag van de ander. Hierbij hoef je niet helemaal uit te wijden over waarom en hoe en wat voor keuzes je hebt gemaakt.

Elkaars visie accepteren

Het doel van het gesprek is als het goed is om elkaar beter te begrijpen en op een open en fijne manier met elkaar om te kunnen gaan. Het is daarom ook belangrijk voor jezelf om te beseffen dat een ander een andere mening mag en kan hebben. Er zijn immers verschillende religieuze visies op homoseksualiteit en het is goed om elkaar daarin vrij te laten. Het zou mooi zijn als deze acceptatie wederzijds kan ontstaan. Je hoeft niet elkaars visie hoeft over te nemen. Het kan wel fijn zijn als de ander kan accepteren dat je een andere visie hebt en dat die visie ook goed kan zijn.

Verdiep je dus in de verschillende visies op homoseksualiteit en geloven. Veel mensen hebben wel een mening, maar hebben zich er eigenlijk zelf nooit echt in verdiept. Doordat jij kennis hebt kunnen je uitleggen waarom je begrijpt dat een ander een bepaalde visie heeft en kan je ook uitleggen waarom jezelf een andere visie hebt. Hierdoor voelt de ander zich gehoord en kan je begrip creëren voor je eigen visie. Benoem ook dat je de ander niet wil overtuigen hun visie te veranderen. Laat ze daarin vrij en vraag of ze dat andersom ook voor jou kunnen doen.

Benoem wat afwijzing met je doet

Wanneer je religieuze omgeving je afwijst vanwege je geaardheid, benoem wat dat met je doet. Welk effect de woorden die de ander uitspreekt op jou hebben. Vaak zeggen (religieuze) mensen gewoon wat hun eigen visie is en hoe ze over alles denken, zonder te beseffen dat ze de ander waarover het gaat ontzettend kunnen kwetsen. Homoseksualiteit wordt vaak meer als een onderwerp gezien dan dat het echt gaat om personen.

Door duidelijk te maken dat bepaalde dingen die ze zeggen wel degelijk kwetsend zijn, kan de ander daar ook meer rekening mee houden. Breng het op een goede manier. Niet, jij doet dit verkeerd en door jou voel ik me rot. Benoem wat er gezegd wordt en wat die woorden met jou doen. Ik ga er dan vanuit dat de mensen in je omgeving van je houden en dat ze je niet met opzet pijn willen doen. Als dat wel het geval is lijkt het me goed na te gaan of deze omgeving wel goed is voor jou. Of dat je jezelf niet beter uit deze situatie kan halen.

Aantal tips

Op het moment dat je in gesprek gaat met je religieuze omgeving over je geaardheid kan het zijn dat ze ook allerlei vragen voor jou hebben. Bedenk van te voren wat je wel en niet wil zeggen. Je bepaalt dit namelijk zelf. Geef van te voren aan dat je hierover wilt praten. Hierdoor kunnen de personen met wie je wilt praten zichzelf er mentaal op voorbereiden. Tot slot, luister tijdens het gesprek ook goed naar de ander, geef de ander de ruimte om zijn of haar visie te delen. Laat de ander merken dat je diegene hoort en begrijpt er gezegd wordt. Geef de ander de tijd om wat je zegt op zich in te laten werken.  Verwacht niet dat alles in één gesprek is opgelost en uitgepraat wordt. Maar elk stapje dichter naar elkaar toe is een verbetering.

Mirthe

Mirthe

Ik beantwoord je bericht zo snel mogelijk.

I will be back soon

Mirthe
Hoi! Ik ben Mirthe, waarmee kan ik je helpen?
Whatsapp Chat